embedden

Embedden, wat is het en hoe werkt het

Content overnemen van een andere site is niet zomaar toegestaan. Zonder toestemming kun je te maken krijgen met een schadeclaim. Bij het embedden van content werkt dat net iets anders. Embedden is gratis en op een paar uitzonderingen na mag je dat zonder toestemming of naamsvermelding doen. In deze blog leg ik het je uit.

Wat is embedden precies?

Op website A staat content. Jij wilt de content van website A graag op jouw website tonen. Dat mag jij niet zomaar overnemen op jouw website, maar wel middels embedden. De content van website A staat op hun server. Jij zet bij het embedden de content niet op jouw server, maar maakt gebruik van de server van website A. Er is dan geen sprake van een kopie, downloaden of uploaden en dus is het toegestaan omdat er juridisch gezien gebruik is gemaakt van een embed. 

Hoe zit het met auteursrecht?

Auteursrecht is persoonsgebonden en beschermt de maker. Het auteursrecht beschermt de maker tegen anderen, om het werk openbaar te maken of te verveelvoudigen. Alleen de maker mag bepalen of een werk openbaar gemaakt of verveelvoudigd wordt.

Iedereen met een internetverbinding valt onder het internet publiek. Als iets openbaar staat op het internet, kan iedereen dat in principe zien. Internetgebruikers die de embed content nu op website B zien, hadden de content ook op website A kunnen bekijken omdat het openbaar staat. Er wordt daardoor geen nieuwe groep mensen aangesproken.

Je kan en mag niet alles embedden

Alleen openbare content mag je embedden. Wanneer content middels een wachtwoord of bijzondere url te bereiken is, is de content uitsluitend voor een bepaalde doelgroep bedoeld. Deze content is dus niet openbaar voor iedereen. Bij embedden is er geen sprake van verveelvoudiging en openbaarmaking, een naamsvermelding is daardoor niet verplicht.

Wat mag niet:

  • Content embedden die niet uit de EU;
  • Content embedden die niet volledig openbaar is;
  • Content verveelvoudigen, downloaden en weer uploaden.

Content beschermen tegen embedden

Je mag alle soorten content embedden. Maar als maker kun je ervoor zorgen dat je content niet allemaal te embedden is. Voorzie je content van een watermerk of disclaimer. Ook kun je het op technisch gebied tegengaan door een code aan je website toe te voegen.

Op de website van jurist Charlotte vind je veel meer informatie over dit onderwerp. Bij het overnemen van content heb je namelijk te maken met auteursrecht, maar via een embed kun je toch openbare content overnemen. Hoe je dat precies doet bij diverse social media kanalen leg ze allemaal uit in deze blog.

Lees ook: Zo haal je het maximale uit je social media kanalen

Maak jij weleens gebruik van een embed?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
maximale uit social media halen
Geen tijd voor je social media? Zo haal je toch het maximale uit je social media