je comfortzone

Je comfortzone verbreden in 3 stappen

De comfortzone. Het is er veilig en vertrouwd. Ben jij iemand die weinig risico’s neemt? Waarom is dat? Ben je bang om iets te verliezen of voor de negatieve reacties van anderen? Zonde! Ken je de motto: ‘wie niet waagt, wie niet wint’? Doe het eens op een andere manier. Gooi het roer eens een keer helemaal om en stap in het diepe, kijk wat het je brengt. Verbreed in drie stappen je comfortzone.

Wat is de comfortzone?

De comfortzone is een zone waarin jij je veilig voelt. Dit kan de omgeving zijn waar jij je veilig in voelt en die comfortabel is. Je zult niet zomaar uit je comfortzone stappen, omdat je dan iets moet doen wat je eng vindt, waar je je niet veilig bij voelt, iets wat je niet durft, wat je onzeker of bang maakt.

Heb je bijvoorbeeld rijangst, dan probeer je het rijden – vast zoveel mogelijk – te voorkomen. Fout! Niet doen! Door het juist wel te doen, zet je een stapje buiten je comfortzone en dat is goed! Wie weet ben je over een paar weken of maanden wel over je angst heen, door het te doen, door te oefenen. Dan ben je juist blij dat je die stappen hebt ondernomen en buiten je comfortzone bent gekomen. Kijk wat het je brengt!

In drie stappen je comfortzone verbreden

1.    Kies een doel

Je wilt uit je comfortzone stappen en daar heb jij je eigen redenen voor. Allereerst moet je gaan kijken naar dingen waar je je niet bij veilig voelt. Bijvoorbeeld: je hebt hoogtevrees en daar wil je vanaf. Dat is je doel! Nu moet je dus iets gaan doen, wat je niet durft, maar wat je wel kan helpen je hoogtevrees te overwinnen.

Je kan zelf bepalen wat je onderneemt om van je angst af te komen. Je kan het klein houden en van een kleine hoogte het water in springen bijvoorbeeld, of je pakt het gelijk heel heftig aan, door bijvoorbeeld te gaan parachutespringen. Wat je ook kiest, je zult je niet op je gemak voelen, maar bij parachutespringen ziet je aan een instructeur vast, het is zijn werk, hij doet het al jaren. Je bent veilig bij die persoon! Je moet de knop omzetten en het gewoon doen.

Wat kan je doen?

  • Spreek zomaar onbekende mensen aan
  • Doe eens iets geks in het openbaar
  • Reis in je eentje door of naar een ver land

2.    Ga ervoor!

Wanneer je voorgenomen hebt uit je comfortzone te stappen is het belangrijk dat je niet gaat wachten op het juiste moment, maar het gewoon gaat doen! Je zult er nooit klaar genoeg voor zijn. Je zult vertrouwen in jezelf moeten hebben en de knop omzetten. Ga ervoor en doe het nu!

3.    Overwin je angsten

Iedereen heeft angsten. En angsten zijn erom overwinnen te worden, wanneer jij letterlijk uit je comfortzone stapt, doe je iets wat je nooit had verwacht van jezelf. Je doet iets nieuws, iets totaal anders of iets waar je je eigenlijk helemaal niet veilig bij voelt. Maar het is goed om te doen! Een vorm van je angsten overwinnen, een grote stap voor je zelfontwikkeling en zelfvertrouwen.

Heb jij weleens iets gedaan wat je eng vond om te doen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
domain authority verhogen
Je domain authority verhogen, hoe en waarom?