perfectionisme

Je perfectionisme stoppen in 5 stappen

Perfectionisme bestaat uit de angst om niet goed genoeg te zijn, bang om te falen of om de controle te verliezen. Je bent veel met jezelf bezig en doet er alles aan om te voldoen aan je eigen verwachtingen of dat van anderen. We leven in een maatschappij waar iedereen succesvol wil zijn en elkaar wil overtreffen. We hebben voor ons zelf een ideaalbeeld in het hoofd waaraan we moeten voldoen. Dat zorgt voor extra veel druk. Niemand is perfect, want perfect zijn dat bestaat niet! In dit artikel vind je vijf lessen die ervoor zorgen dat je perfectionisme los kan laten.

Definitie: Perfectionisme is het obsessief verlangen om handelingen perfect uit te voeren.

Perfectionisme houd je tegen om bepaalde dingen niet te doen of om nooit tevreden te zijn met wat je hebt. Daar word je ongelukkig van! Perfectionisme is vooral heel hinderlijk omdat het ervoor kan zorgen dat iemand overdreven verwachtingen heeft van zichzelf, maar deze vervolgens niet kan waarmaken. Hij of zij zal zich daar heel erg voor schamen en het willen verbergen. Het verbergen daarvan kan leiden tot een sociaal isolement of een depressie.

Zo verminder je perfectionisme

Durf fouten te maken

Oké, dit is voor een perfectionist heel lastig, maar laat het toe. Fouten zijn toch niet altijd te voorkomen en je leert er alleen maar van! Fouten maken is de manier om ervan te leren en dat is ook belangrijk voor je zelfontwikkeling.

Zorg voor realistische plannen

Een perfectionist wil graag veel doen en ook nog eens tegelijkertijd, maar dat is onmogelijk en totaal niet realistisch! Je hebt hoge verwachtingen, die niet allemaal waargemaakt kunnen worden. Dus relativeer en ga na welke plannen wel realistisch zijn en binnen een bepaalde periode kunnen worden uitgevoerd.

Maak deadlines

Voor een perfectionist is iets nooit goed genoeg en als er geen deadlines worden gesteld, dan verschuift een perfectionist het telkens op. Op die manier krijg je dus nooit iets gedaan. Je kan niet eindeloos bezig zijn met de details.

Stop met vergelijken

We doen het allemaal! We vergelijken ons regelmatig, misschien zelf wel dagelijks met anderen. Stom dat we dat doen, want het slaat eigenlijk helemaal nergens op. Jij mag er ook zijn! Door jezelf constant te vergelijken met anderen, doe je jezelf tekort. Je wordt er alleen maar ongelukkiger van en daar schiet je niks mee. Stop met vergelijken!

Stop met het veroordelen van jezelf

Je vergelijkt jezelf continue en daar wordt je onzeker van. Gelukkig zijn er manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Stop met vergelijken en jezelf te veroordelen. Als jij vindt dat je niet goed genoeg bent of geen talenten hebt, dan heb je het mis!

Je houdt jezelf voor de gek, want iedereen heeft talenten en niemand is perfect. Doordat je de hele tijd bezig bent met het vergelijken, praat je jezelf slechte eigenschappen aan. De ander zal in jouw ogen altijd beter zijn. Laat dat los en accepteer hoe het is! Met positief denken bereik je veel meer in het leven!

Hoe ga jij om met de innerlijke perfectionist in jou?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
je comfortzone
Je comfortzone verbreden in 3 stappen