Last van keuzestress? Met deze 6 stappen kom je daar snel vanaf!

Door By-xMaureeeen
119 3 min
keuzestress

Keuzestress. Je vindt het moeilijk om een keuze te maken, omdat je bang bent. Je twijfelt of de keuze die je maakt wel de juiste keuze zal zijn. Een beslissing kan zowel positief als negatief uitpakken, echter kom je daar pas achter als je de beslissing hebt gemaakt. Hak de knoop door! In zes stappen kom jij van je keuzestress af!

Wat is keuzestress?

Jij beslist en maakt keuzes in je leven. Achter sommige keuzes sta je misschien 100%, terwijl je andere beslissingen met veel moeite hebt genomen. Keuzestress heeft vaak ook te maken met de maatschappij waarin we leven. De keuze die jij maakt beïnvloed wie je bent en bepaald je identiteit. Wanneer je last hebt van keuzestress weet je niet welke keuze je moet nemen, omdat je teveel twijfelt of het wel de juiste keuze is. Het geeft je stress en je bent er teveel mee bezig, terwijl je vast nog tachtig andere dingen te doen hebt. Stress is niet goed voor je lichaam en kan je letterlijk ziek maken.

Met deze tips kom jij van je keuzestress af

1. Denk er heel goed over na

Denk eerst goed na over de keuze die je wil gaan maken en maak nooit radicaal een beslissing, daar ga je anders zeker spijt van krijgen. Het maken van een beslissing hoeft in de meeste gevallen niet direct, dus denk er eerst een tijdje goed over na. Vergelijk voor en nadelen met elkaar om tot een goede beslissing te komen.

2. Wat wil jij echt en waarom?

Stel jezelf de vraag wat je echt wil. Welke keuze levert het resultaat op dat jij graag zou willen zien? Waarom lijkt jou dat de beste keuze? Luister naar je hart! Wat wil jij echt en waarom? Wanneer je daar een antwoord op hebt, kom je al heel ver bij het nemen van een beslissing.

3. Vraag advies aan anderen

Heb je er goed over nagedacht en gekeken naar wat je echt wil, maar sta je er nog niet 100% achter? Praat er dan met anderen over. Vraag familie of vrienden om advies en vertel waarom je twijfelt. Wellicht dat een ander je handige inzichten geeft, dat jou kan helpen bij het maken van de juiste beslissing.

4. Luister naar je lichaam

Het is heel fijn om advies te krijgen van anderen, maar laat ze niet voor jou bepalen wat de juiste keuze is. Wanneer je er goed over nagedacht hebt, maar toch nog lichte twijfels hebt. Vraag jezelf dan nog een keer naar wat je echt wil. Luister naar je lichaam, naar je gevoel, en wat je hart je ingeeft. In de meeste gevallen helpt het luisteren naar je lichaam met het maken van een beslissing, waar je je achteraf nog steeds goed bij voelt. 

5. Hak de knoop door!

Er komt een moment waarop je de knoop toch echt zult moeten doorhakken. Je kan niet eeuwig blijven twijfelen. Sommige keuzes zijn verbonden aan een deadline. Door de bovenstaande stappen te volgen, weet je diep vanbinnen welke keuze je moet maken. Hak de knoop door en maak een keuze! Je weet pas wat de invloed van je keuze is, wanneer een beslissing hebt gemaakt. Daarbij is het ook zo, dan niet alle keuzes definitief zijn, dus laat je vooral niet tegenhouden door die gedachte!

6. Trek je besluit niet steeds in twijfel, maar accepteer je keuze!

Nadat je een keuze gemaakt hebt, zal je achteraf misschien nog steeds twijfelen. Dit is heel normaal, maar nergens voor nodig! Je hebt je keuze gemaakt en dat moet je niet steeds in twijfel trekken, want daar bereik je niks mee, behalve een onzeker gevoel. Accepteer je keuze en zie wat de keuze je brengt! Soms zorgt het maken van een beslissing dat je buiten je comfortzone moet komen. Kijk wat het je oplevert. Trek je besluit niet steeds in twijfel, maar accepteer de situatie zoals die is.

Heb jij weleens last van keuzestress? Wat doe je daaraan?

You may also like

Laat een reactie achter

* Bij het gebruiken van dit formulier ga je ermee akkoord dat je gegevens worden opgeslagen door de website.