Omgaan met slecht nieuws? 5 waardevolle tips om jezelf te herpakken!

Door By-xMaureeeen
733 4 min
omgaan met slecht nieuws, jezelf herpakken

Berichtje! Oh bah, het is helaas niet zo goed nieuws. Iedereen maakt het mee, de goede en slechte tijden. Wanneer je te maken krijgt met een teleurstelling of slecht nieuws hakt dat er (vaak) in eerste instantie wel even in. Omgaan met slecht nieuws is niet makkelijk. Bijvoorbeeld als je geconfronteerd wordt met ontslag, een relatie die uit gaan, inbraak, een ziekte of overlijden in de familie, een afwijzing in de liefde of na een sollicitatiegesprek. Wat volgt: je bent verdrietig, ongelukkig en daardoor zit je slecht in je vel. Je zult het slechte nieuws een plekje moeten geven en verwerken. Belangrijk is dat je er niet te lang mee blijft zitten, maar omgaan met slecht nieuws, hoe doe je dat? In dit artikel vind je vijf tips om je te herpakken. 

Omgaan met slecht nieuws, vijf waardevolle tips voor jou:

#1 Accepteer je emoties, laat je emoties gaan

Bij het krijgen van slecht nieuws voel je een hoop emoties. Woede, verdrietigheid, teleurstelling en pijn. Wat de situatie ook is, druk je emoties niet weg. Boos zijn en verdrietig zijn is oké, die emoties horen bij het rouwproces. Je zult de werkelijkheid moeten accepteren, hoe moeilijk die ook is. Je hoeft je niet te schamen voor je emoties. Jij bent ook maar een mens met gevoel. Accepteer wat je niet kunt veranderen. Accepteer je emoties, laat ze gaan. Het is een lucht op wanneer je ze kwijt bent.

#2 Zoek steun bij familie of vrienden

Slecht nieuws hoef je niet alleen te verwerken. Zoek steun bij familie en vrienden, lucht je hart. Je familie en vrienden hebben misschien een soortgelijk iets meegemaakt en kunnen je helpen met het verwerken van je emoties, door hun reflectie erop te geven. 

Familie en vrienden kijken er met andere ogen naar. Misschien kun jij het momenteel niet relativeren en in perspectief plaatsen, maar dat kunnen zij wel. Je staat er niet alleen voor! Ze kunnen je helpen door aanwezig te zijn, je voorzien van een peptalk, afleiding of een knuffel. Ze kunnen je helpen dingen in te zien, je afleiden en je weer goede moed inpraten, waardoor je het (misschien) gemakkelijker achter je kunt laten.

#3 Plaats het in perspectief

Omgaan met slecht nieuws is niet gemakkelijk, maar er bij de pakken neer gaan zitten heeft geen zin. Verlies de realiteit niet uit het oog, maar gebruik het slechte nieuws als motivatie. Plaats het slechte nieuws in perspectief. Relativeer! Kan het erger? Ja, vast wel ook al voelt dat nu niet zo. Vergelijk je situatie bijvoorbeeld met situaties van anderen die nog erger zijn. Hoe gaan anderen ermee om?

Focus je op andere dingen. Gebruik het als motivatie en gebruik je nieuwe energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Heb je ontslag gekregen of is het niets geworden na je sollicitatiegesprek? Ben je afgewezen in de liefde of is je relatie net uitgegaan? Try again! Gebruik het als motivatie en zie het als een uitdaging om een nog leukere baan of partner te vinden! Misschien moest het gewoon niet zo zijn, omdat er nog wat beters op je wacht! 

Lees ook: 8 Tips voor meer focus

#4 Neem tijd voor jezelf of zoek afleiding

Neem de tijd om het slechte nieuws te verwerken. Hoe omgaan met slecht nieuws? Dat doet iedereen op zijn eigen manier. De ene persoon vind het fijn om alleen te zijn en met rust gelaten te worden, terwijl de ander graag mensen om zich heen heeft. Doe waar jij je het beste bij voelt en zoek afleiding in de vorm van iets wat je heel leuk vind zoals een goed boek lezen, serie kijken, winkelen, bloggen of dagje weg met je beste vriendin of een gezellige avond met vrienden.

#5 Blijf in jezelf geloven!

Het probleem met een tegenslag is dat je jezelf gemakkelijk kwijt kunt raken. Je hebt niet gefaald, dit is een belangrijke levensles die je kunt ombuigen tot iets positiefs. Hoe vervelend de situatie ook is, zorg dat je negatieve emoties niet de overhand nemen. Blijf in jezelf geloven. Je moet door het verwerkingsproces heen. Jouw situatie is tijdelijk. Na verloop van tijd zullen de heftige emoties die je ervaart afzwakken. Richt je op dingen die goed gaan, richt je op toekomstige doelen en uitdagingen. Vertrouw op jezelf!

Hoe ga jij om met slecht nieuws?

Ps: Je kunt Happy Millennials ook volgen op Bloglovin!

You may also like

Laat een reactie achter

* Bij het gebruiken van dit formulier ga je ermee akkoord dat je gegevens worden opgeslagen door de website.