onzeker achter het stuur

Onzeker achter het stuur? Zó word jij zelfverzekerder!

Onzeker achter het stuur? Zó word jij zelfverzekerder!

Kruip je (altijd) onzeker achter het stuur? Je bent niet de enige! Veel mensen hebben last van zenuwen, de één meer dan de andere. Rijangst is geen pretje, maar het is eigenlijk vrij normaal. De ene persoon wordt zenuwachtig van invoegen op de snelweg, terwijl de andere het benauwd krijgt van achteruit inparkeren. Gelukkig is daar wat aan te doen! Je kunt van je rijangst afkomen als je eraan werkt. In dit artikel deel ik vijf tips die mij geholpen hebben!


Onzeker achter het stuur, telkens die zenuwen…

Ik heb inmiddels een aantal jaar mijn rijbewijs en sindsdien stond er ook een autootje voor de deur. Die heeft echter wel meer stilgestaan dan dat ik er in gereden heb. Deels door rijangst, alleen was het ook niet echt nodig om de auto te pakken, ik heb alles zo dichtbij en vermijdt dan ook liever drukke plekken.

Laatst was er een noodgeval en moest ik de auto pakken om mijn ouders op te halen. Rond een tijdstip dat het echt heel druk is op de weg. Met een beetje zenuwen stapte ik de auto in, want het was alweer een aantal maanden geleden dat ik had gereden. Uiteindelijk reed ik er ondanks de drukte gemakkelijk naartoe, die zenuwen waren dus nergens voor nodig.

#1 Ga alleen oefenen in een rustige omgeving

Het is uiteindelijk de bedoeling dat je zelfstandig durft te rijden van A naar B. Heb je een tijdje niet gereden of net je rijbewijs gehaald en ben je zenuwachtig om de weg op te gaan? Probeer dan voor die tijd even te oefenen op een parkeer- of industrieterrein. Door even te oefenen met schakelen, remmen en wegrijden krijg je het gevoel weer snel terug. Wanneer je tevreden bent kan je het uitbreiden tot een rondje rijden in een vertrouwde omgeving.

#2 Oefenen, oefenen, oefenen!

Bij rijden is het zo dat je ervaring moet opbouwen om zelfverzekerder te worden in het verkeer. Door te oefenen, oefenen en te oefenen bouw je steeds zelfvertrouwen op. Want wat blijkt? Je brengt je zelf elke keer weer veilig van A naar B. Je kunt dus prima autorijden! Door elke keer die bevestiging te krijgen, zal je onzekerheid steeds meer afnemen.

#3 Vermijd drukke plekken (als kan)

Tipje van mij. Als je ondanks dat je goed kan autorijden nog steeds zenuwachtig bent in het verkeer. Probeer dan de drukke tijden en plekken te vermijden als kan. Daar voel ik me altijd het meest prettig bij en wellicht helpt het jou ook. Doordat het minder druk is in het verkeer voel je mogelijk minder opgejaagd.

#4 Blijf rustig!

Wil je wegrijden bij het stoplicht maar slaat de motor af? Blijf rustig! Door in paniek te raken wil het vaak helemaal niet meer, dat weet ik uit ervaring. Blijf rustig en probeer het opnieuw! De bestuurder achter je moeten maar wachten. Hebben zij geen geduld, dan halen ze je wel in. Lopen ze te toeteren en te zeuren, laat ze lekker en focus je op het rijden. Rust en kalmte zal je helpen! Iedereen overkomt dit weleens, je bent niet de enige. Keep that in mind! Adem even diep in en uit en probeer het rustig opnieuw!

Ben jij onzeker achter het stuur?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
maximale uit social media halen
Geen tijd voor je social media? Zo haal je toch het maximale uit je social media