Je perfectionisme verminderen in 5 stappen

Door By-xMaureeeen
125 3 min
Perfectionisme verminderen

We leven in een tijd waarin iedereen succesvol wil zijn. Je wilt voldoen aan de verwachtingen van anderen en dat van jezelf. Je hebt een bepaald beeld in je hoofd en je weet precies hoe je het wilt aanpakken. Echter verloopt het 9 van de 10 keer niet zoals je wilt dat het gaat. Het levert je veel frustraties op en dat brengt stress met zich mee. Ben jij bang om te falen? Bang dat je niet goed genoeg bent? Of bang om de controle te verliezen? Dat heeft allemaal te maken met perfectionisme. Je legt teveel druk op jezelf. Niemand is perfect, dat bestaat niet. In dit artikel vind je vijf stappen die jou helpen je perfectionisme te verminderen.

Wat is perfectionisme?

Definitie: Perfectionisme is het obsessief verlangen om handelingen perfect uit te voeren.

Perfectionisme houd je tegen om bepaalde dingen niet te doen of om nooit tevreden te zijn met wat je hebt. Daar word je ongelukkig van! Perfectionisme is hinderlijk, het kan ervoor zorgen dat je overdreven veel verwachtingen hebt van jezelf, maar deze niet kunt waarmaken. Je schaamt je ervoor en je wilt het verbergen. Het verbergen daarvan kan soms leiden tot een sociaal isolement of een depressie. Tijd om wat aan je perfectionisme te doen!

Zo verminder je perfectionisme

01. Durf fouten te maken

Onthoud: Jij bent ook maar een mens! Fouten zijn toch niet altijd te voorkomen. Fouten maken is niet alleen menselijk, het is ook een manier om te leren en belangrijk voor je zelfontwikkeling. Als perfectionist is het maken en accepteren van fouten heel moeilijk, maar durf het los te laten. Oké je hebt een fout gemaakt, maar het is gebeurd! Je kunt er waarschijnlijk niets meer aan veranderen, dus waarom ben je er dan nog mee bezig? Niet doen! Heb je een fout gemaakt? Relativeer je keuze. Waarom heb je de keuze toen zo gemaakt en wat of hoe zou je het de volgende keer anders doen? Volgende keer beter joh!

02. Zorg voor realistische plannen

Een perfectionist wil graag veel doen en ook nog eens tegelijkertijd, maar dat is onmogelijk! Niet realistisch. Je hebt (te) hoge verwachtingen, die niet allemaal waargemaakt kunnen worden. Dus relativeer en ga na welke plannen wel realistisch zijn. Stel kleine doelen op en werk stap voor stap aan een doel. Begin klein! Kijk wat je kunt uitvoeren en binnen welke periode je dat zou kunnen doen, reken er ruim de tijd voor.

03. Maak deadlines

Voor een perfectionist is iets nooit goed genoeg en als er geen deadlines worden gesteld, dan verschuift een perfectionist het telkens op. Op die manier krijg je dus nooit iets gedaan. Je kan niet eindeloos bezig zijn met de details. Stel een deadline voor jezelf en houd je daaraan! 

04. Stop met vergelijken

We doen het natuurlijk allemaal. We vergelijken ons regelmatig of misschien wel dagelijks met anderen. Door jezelf constant te vergelijken met anderen, doe je jezelf tekort! Je wordt er alleen maar ongelukkiger van en daar heb je helemaal niets aan. Stop met vergelijken en richt de focus op jezelf. Ga dingen doen waar je gelukkig van wordt! Ga je eigen weg, dat levert je zoveel meer mooie dingen op! 

05. Stop met het veroordelen van jezelf

Je vergelijkt jezelf continue met anderen en daar word je onzeker van. Gelukkig zijn er manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen! Allereerste moet je stoppen met jezelf te vergelijken. Van jou is er maar één op deze wereld. Je bent zoals je bent en je bent goed genoeg! Als je alleen maar bezig bent met vergelijken, praat je jezelf gemakkelijk slechte eigenschappen aan. De ander zal in jouw ogen altijd beter zijn, verspil daar geen gedachten meer aan, maar kijk naar wat je kunt doen om gelukkiger met jezelf te zijn. Met positief denken bereik je veel meer in het leven!

Hoe ga jij om met de innerlijke perfectionist in jou?

You may also like

Laat een reactie achter

* Bij het gebruiken van dit formulier ga je ermee akkoord dat je gegevens worden opgeslagen door de website.