8 tips voor meer focus

Door By-xMaureeeen
100 4 min
tips voor meer focus

Moet je op werk of in huis nog bergen met werk verrichten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Als de focus zoek is wordt het lastig om dingen gedaan te krijgen, wanneer je de tijd zo effectief mogelijk wilt besteden. In dit artikel deel ik 8 handige tips voor meer focus!

Wat is focus precies?

Wanneer jij je ergens op focust, heb je nergens anders oog voor en werk je met volle aandacht aan een taak. Wanneer je gefocust bent krijg je vaak niks mee van de buitenwereld en dat is goed wanneer je dingen sneller gedaan wilt krijgen. Je laat je niet afleiden tot je klaar bent. Helaas zijn er ook genoeg factoren die je van je werkzaamheden kunnen afleiden. Hoe zorg je ervoor dat je gefocust blijft op je taak? Dat lees je in de volgende paragraaf!

Verbeter je focus met deze 8 tips

01. Minder afleidingen is meer focus

Afleidingen liggen op de loer. Als je ergens door wordt afgeleid duurt het langer voor jij jouw takenlijst afkrijgt. Ook duurt het langer om je weer te focussen op de taak waar je mee bezig was. Zorg er dus voor dat je niet kan worden afgeleid. Leg je mobiel zo ver mogelijk van je vandaan, zet meldingen uit, zet je mailbox uit of zelfs het internet als het nodig is. 

02. Zoek een rustige werkplek

Als je belangrijk werk klaar moet krijgen, kun je het beste in een ruimte gaan zitten waar het stil is en mensen niet constant om je heen bewegen. Ga bijvoorbeeld in de bibliotheek of stilteruimte zitten. 

03. Sluit je af met een koptelefoon

Wordt je teveel afgeleid door de mensen en geluiden om je heen, maar kun je niet naar een rustige plek om te werken? Sluit je dan af met een koptelefoon. Zet een rustige spotify-playlist aan om in opperste concentratie te komen. 

04. Krijg meer focus met een duidelijk doel

Je krijgt meer gedaan als je weet waar je naartoe werkt. Stel van tevoren een duidelijk doel. Wat wil je als eerste gedaan hebben? Je werkt sneller als je doelen opdeelt in kleinere doelen en vervolgens per doel aan de slag gaat. Elke keer wanneer je een doel haalt, geeft dat weer meer motivatie.

05. Duidelijke planning is key!

Maak een duidelijke planning. Werken met een planning werkt zoveel effectiever dan zonder planning. Met behulp van een planning weet je wat je moet doen, hoe je het moet doen en wanneer het af moet. Je hoeft er niet telkens over na te denken, wat het gemakkelijker maakt. Je kijkt op je planning en weet precies wat je moet doen. Minder dingen aan je hoofd zorgt voor meer focus!

Lees ook: Geen tijd voor je social media? 5 oplossingen!

06. Geef je taak een deadline: werk in tijdsblokken!

Bij tip 5 heb je gelezen dat het maken van een planning helpt voor meer focus. Deel je planning op in verschillende tijdsblokken. Geef je taken een deadline. Bepaal op welk moment je het wil doen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Binnen dat tijdsblok mag je aan de taak werken en moet de taak afgerond worden. Het zorgt voor een stukje extra motivatie om je taak af te krijgen, zodat je voorkomt dat je achter gaat lopen. Een deadline brengt soms wat extra druk met zich mee, maar ook in positieve zin. Je kunt daardoor soms ineens heel focust werken. 

07. Zorg dat je goed voorbereid bent

Een goed begin is het halve werk. Zorg dat je goed voorbereid bent. Zorg voor een goede werkplek en werkomstandigheden. Zorg dat je alles bij de hand hebt. Een goede en snelle laptop is ook belangrijk.

08. Zorg voor een stok achter de deur

Stel andere op de hoogte van je taken en zorg ervoor dat je verantwoording moet afleggen. Ben jij iemand die niet snel iets alleen doet, maar wel samen met iemand of wanneer iets voor iemand moet doen? Dan is dit een handige methode voor jou!

Wanneer je het gevoel hebt dat je iets voor iemand moet doen is de kans groter dat je het ook – echt – gaat doen. Je wilt niet verkeerd overkomen en zeggen dat het niet gelukt is. Het motiveert als iemand met je meekijkt of wanneer je iets voor iemand doet. 

Op welke manier krijg jij meer focus?

You may also like

Laat een reactie achter

* Bij het gebruiken van dit formulier ga je ermee akkoord dat je gegevens worden opgeslagen door de website.